Πληροφορίες

Οι ευρυαγγείες είναι διατεταμένα τριχοειδή αγγεία κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Οι ευρυαγγείες έχουν χρώμα κόκκινο, μπλε ή μωβ, διάμετρο 1-4 χιλιοστά και ο αριθμός τους ποικίλει από ολιγάριθμες διάσπαρτες ευρυαγγείες έως πολλαπλές που συρρέουν και καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση.

Μπορεί να συνοδεύονται από ήπια συμπτώματα όπως αίσθημα θερμότητας ή κνησμό (φαγούρα). Εντούτοις, αποτελούν κατά κύριο λόγο αισθητικό πρόβλημα – ιδιαίτερα στις γυναίκες- που οδηγεί στην αναζήτηση λύσης.

Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση ευρυαγγειών είναι:

 • Κληρονομική προδιάθεση
 • Ορμονικές μεταβολές (π.χ. εφηβεία, εμμηνόπαυση)
 • Εγκυμοσύνη
 • Τραυματισμοί
 • Παχυσαρκία
 • Φλεβική ανεπάρκεια
 • Έκθεση στον ήλιο
 • Παρατεταμένη ορθοστασία
 • Αποτρίχωση με κερί

Η συχνότερη εντόπιση των ευρυαγγειών είναι τα κάτω άκρα, ιδιαίτερα η έξω και πίσω επιφάνεια των μηρών και οι κνήμες.

Μπορούν επίσης να εμφανιστούν:

 • Στο σώμα, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς
 • Στο λαιμό, ιδιαίτερα στις πλάγιες επιφάνειες, σε ασθενείς με ποικιλόδερμα λόγω αυξημένης έκθεσης στον ήλιο.
 • Στο πρόσωπο, κυρίως στις παρειές(μάγουλα), γύρω από τη μύτη και στο πηγούνι, σε ασθενείς με ροδόχρου νόσο.

Η θεραπεία των ευρυαγγειών στοχεύει στην καταστροφή των διατεταμένων αγγείων και γίνεται με σκληροθεραπεία ή laser.

Σκληροθεραπεία

Είναι η δημοφιλέστερη και πιο αποτελεσματική θεραπεία για τις ευρυαγγείες των κάτω άκρων. Γίνεται με την έγχυση σκληρυντικών ουσιών μέσα στα αγγεία με τη βοήθεια πολύ λεπτής βελόνας. Η σκληρυντική ουσία που χρησιμοποιείται είναι η πολιδοκανόλη, η οποία προκαλεί βλάβη στο ενδοθήλιο των αγγείων, σταδιακή καταστροφή τους και αντικατάστασή τους από ινώδη ιστό.

Η διαδικασία είναι σχεδόν ανώδυνη και δεν απαιτείται τοπική αναισθησία. Ένα ελαφρύ τσούξιμο μπορεί να γίνει αντιληπτό από τον ασθενή κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Ήπιο ερύθημα και οίδημα τοπικά καθώς και καφετί απόχρωση κατά μήκος των ευρυαγγειών υποχωρούν σε λίγες μέρες.

Αμέσως μετά τη θεραπεία τοποθετείται ελαστικός επίδεσμος στην περιοχή και συστήνεται περπάτημα για 20 λεπτά.

Ζεστό μπάνιο, θερμότητα και έντονη σωματική άσκηση θα πρέπει να αποφεύγονται για μια εβδομάδα ενώ η έκθεση στον ήλιο (ηλιοθεραπεία) επιτρέπεται μετά από 15 ημέρες.

Μετά από 4-6 εβδομάδες αξιολογείται το αποτέλεσμα και μπορεί να γίνει επανάληψη της θεραπείας. Συνήθως απαιτούνται 2-3 συνεδρίες για την  εξάλειψη των ευρυαγγειών.

 

Laser

Τα λέιζερ που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση αγγειακών βλαβών όπως οι ευρυαγγείες είναι το pulsed dye laser και το  NdYag.

Παράγουν μια λεπτή δέσμη φωτός, η οποία μετατρέπεται σε θερμότητα και απορροφάται επιλεκτικά από τα αγγεία με αποτέλεσμα την καταστροφή και απορρόφησή τους από τον οργανισμό.

Η επιλογή του κατάλληλου λέιζερ εξαρτάται από την εντόπιση, το είδος και το βάθος των ευρυαγγειών: το NdYag laser προτιμάται για πιο επιφανειακές ευρυαγγείες των κάτω άκρων ενώ το pulsed dye laser για ευρυαγγείες του προσώπου ή του λαιμού σε ασθενείς με ροδόχρου ακμή ή ποικιλοδερμία.

Μετά τη συνεδρία συστήνεται αποφυγή έκθεσης στον ήλιο για λίγες ημέρες.

Η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί μετά από 4-8 εβδομάδες και χρειάζονται κατά μέσο όρο 3-4 συνεδρίες για την πλήρη εξαφάνιση των ευρυαγγειών.

Τόσο η σκληροθεραπεία όσο και η θεραπεία με λέιζερ καταστρέφουν οριστικά τις υπάρχουσες ευρυαγγείες.

Ωστόσο, ο ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει ότι εάν οι προδιαθεσικοί παράγοντες παραμείνουν, νέες ευρυαγγείες μπορεί να εμφανιστούν μελλοντικά.

Καλέστε μας τώρα!

213 0 270 411

Για οποιαδήποτε απορία είμαστε στην διάθεση σας.