Πληροφορίες

Οι ραγάδες  είναι γραμμοειδείς δερματικές βλάβες που μοιάζουν με ατροφικές ουλές και έχουν χρώμα ρόδινο ή λευκό.

Οι ραγάδες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, κυρίως όμως στους μηρούς, τους γλουτούς, το στήθος, τα μπράτσα και την κοιλιά και είναι συμμετρικές (και στις δυο πλευρές του σώματος).

Δημιουργούνται από την απότομη διάταση του δέρματος που οδηγεί σε λέπτυνση της επιδερμίδας και διάσπαση (σπάσιμο) των κατώτερων στιβάδων του δέρματος.

Το χρώμα των ραγάδων σχετίζεται με την παλαιότητά τους. Πρόσφατες ραγάδες έχουν χρώμα ρόδινο, κόκκινο ή ερυθροϊώδες και αν αφεθούν χωρίς θεραπεία σταδιακά γίνονται λευκές.

Παράγοντες που συμβάλουν στην εμφάνιση των ραγάδων είναι:

  • Κληρονομικότητα
  • Απότομη αύξηση του ύψους, όπως συμβαίνει στην εφηβεία
  • Εγκυμοσύνη. Οι ορμόνες που παράγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και η απότομη διάταση της κοιλιάς, κυρίως το τελευταίο τρίμηνο της κύησης, οδηγούν στην εμφάνιση των ραγάδων της κοιλιάς.
  • Απότομη αύξηση του βάρους
  • Παθήσεις, όπως νοσήματα του θυρεοειδούς και σύνδρομο Cushing
  • Φάρμακα, πχ κορτιζόνη

Η θεραπεία των ραγάδων εξαρτάται από την παλαιότητά τους.

Όσο νωρίτερα  αρχίσει η θεραπεία των ραγάδων, τόσο καλύτερα και ταχύτερα τα αποτελέσματα!

Πρόσφατες ραγάδες χρώματος ερυθρού εξαφανίζονται σύντομα με λιγότερες συνεδρίες σε αντίθεση με παλιότερες ραγάδες που έχουν πλέον ασπρίσει, για τις οποίες μπορεί να χρειαστεί συνδυασμός θεραπειών.

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Laser  για τις ρόδινες ραγάδες. 

Τα λέιζερ που χρησιμοποιούνται είναι το IPL και pulse dye laser.

 Οι θεραπείες επαναλαμβάνονται κάθε μήνα και χρειάζονται κατά μέσο όρο 4-6 συνεδρίες για την εξάλειψη των ρόδινων ραγάδων.

Δεν υπάρχει χρόνος αποθεραπείας και ο ασθενής επιστρέφει αμέσως στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Μετά τη θεραπεία συστήνεται προστασία από τον ήλιο.

  • Laser για τις λευκές ραγάδες.

Το fractional CO2 laser είναι το κατάλληλο λέιζερ για τις λευκές ραγάδες.

Απαιτούνται 3-4 συνεδρίες με μεσοδιάστημα 4-6 εβδομάδων και το τελικό αποτέλεσμα είναι αντιληπτό 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση των θεραπειών.

Μετά τη συνεδρία το δέρμα εμφανίζει ερύθημα (κοκκίνισμα) και οίδημα (πρήξιμο), τα οποία υποχωρούν μέσα σε 2-3 ημέρες και εν συνεχεία αναπτύσσεται μια κρούστα που αποπίπτει μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

 Η χρήση κατάλληλων αναπλαστικών κρεμών βοηθά στην ταχύτερη αποκατάσταση του δέρματος ενώ απαραίτητη είναι και η αντηλιακή προστασία.

  • Dermapen.

To dermapen είναι μια συσκευή που φέρει μικροβελόνες, οι οποίες δημιουργούν μικροτραυματισμούς στο δέρμα και διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου που σταδιακά “γεμίζει” τις ραγάδες.

Δεν υπάρχει χρόνος αποθεραπείας και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητές του.

Ήπιο κοκκίνισμα και οίδημα (πρήξιμο) της περιοχής υποχωρεί σε 1-2 ημέρες.

Οι συνεδρίες επαναλαμβάνονται κάθε 10-14 μέρες και χρειάζονται 6-8 συνεδρίες για την αποκατάσταση του προβλήματος.

  • TCA

To  TCA ή τριχλωροξικό οξύ είναι ένας χημικός παράγοντας που προκαλεί ποικίλου βαθμού απολέπιση του δέρματος, ανάλογα με τη συγκέντρωση που χρησιμοποιείται.

Για τη θεραπεία των ραγάδων χρησιμοποιούνται υψηλότερες συγκεντρώσεις που προκαλούν μέσου βάθους απολέπιση του δέρματος.

Αμέσως μετά τη συνεδρία το δέρμα είναι ερυθρό ενώ τις επόμενες ημέρες ξηραίνεται και ξεφλουδίζει. Η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται σε 7 μέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων συστήνεται η χρήση αναπλαστικών κρεμών και αντηλιακής προστασίας.

Η βαθειά απολέπιση που προκαλεί το TCA μειώνει σταδιακά το βάθος των ραγάδων και βελτιώνει την υφή του δέρματος.

Η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί μετά από 4-6 εβδομάδες.

Η διατήρηση σταθερού σωματικού βάρους, η καλή και τακτική ενυδάτωση του δέρματος ώστε να διατηρεί την ελαστικότητά του και η αποφυγή της αλόγιστης χρήσης τοπικών κορτικοστεροειδών αποτρέπουν την εμφάνιση των ραγάδων.

Καλέστε μας τώρα!

213 0 270 411

Για οποιαδήποτε απορία είμαστε στην διάθεση σας.