Πληροφορίες

Τα κονδυλώματα είναι το πιο συχνό από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή αλλιώς αφροδίσια νοσήματα.

Τα κονδυλώματα οφείλονται σε κάποια στελέχη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Πιστεύεται ότι το 90% των σεξουαλικά ενεργών ανθρώπων έχουν μολυνθεί από τον ιό HPV. Από αυτούς το 10% περίπου θα εμφανίσει κονδυλώματα κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Ο ιός HPV μεταδίδεται μέσω της επαφής δέρματος με δέρμα. Στην περιοχή των γεννητικών οργάνων όπου εμφανίζονται τα κονδυλώματα ο συνηθέστερος τρόπος μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή.

Τα κονδυλώματα εμφανίζονται στο δέρμα και το βλεννογόνο των γεννητικών οργάνων και στον τράχηλο της μήτρας στις γυναίκες. Ανάλογα με τις σεξουαλικές πρακτικές του ατόμου μπορεί επίσης να εμφανιστούν και στον πρωκτό, την περιπρωκτική περιοχή καθώς επίσης και στο στόμα ή τα χείλη.

Τα κονδυλώματα είναι εξωφυτικές βλάβες (εξογκώματα) στο χρώμα του δέρματος ή καστανόχρωμες.

Συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα, σπανιότερα όμως μπορεί να συνοδεύονται από κνησμό.

Αν αφεθούν χωρίς θεραπεία αυξάνονται σε αριθμό και μέγεθος. Επίσης, μπορεί να συρρέουν σχηματίζοντας μεγαλύτερες μάζες και να οδηγούν σε αποφρακτικά φαινόμενα (ουρήθρα, πρωκτός).

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων στοχεύει στην καταστροφή των βλαβών και όχι στην εξάλειψη του ιού HPV. Ο HPV παραμένει στον οργανισμό για όλη την υπόλοιπη ζωή και μπορεί να οδηγήσει σε επανεμφάνιση των κονδυλωμάτων.

Οι υπάρχουσες θεραπείες περιλαμβάνουν:

  • Τοπικά σκευάσματα που εφαρμόζονται από τον ασθενή στο σπίτι.
  • Διαθερμοπηξία (ηλεκτροχειρουργική)
  • Κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο
  • Laser διοξειδίου του άνθρακα
  • Χειρουργική αφαίρεση σε πολύ μεγάλες ή ύποπτες βλάβες.

Καλέστε μας τώρα!

213 0 270 411

Για οποιαδήποτε απορία είμαστε στην διάθεση σας.