Πληροφορίες

Το μέλασμα και οι πανάδες είναι καλοήθεις χρωματικές αλλοιώσεις που εμφανίζονται σε εκτεθειμένα σημεία και οφείλονται σε αυξημένη παραγωγή μιας χρωστικής που παράγεται από κύτταρα του δέρματος και ονομάζεται μελανίνη.

Το μέλασμα και οι πανάδες σχετίζονται με την έκθεση στον ήλιο γι αυτό η τακτική χρήση αντηλιακού προλαμβάνει την εμφάνιση και αποτρέπει την επιδείνωσή τους.

Οι πανάδες ή κηλίδες είναι μικρές δυσχρωμίες μεγέθους 2-3 εκατοστών που εμφανίζονται στο πρόσωπο, το ντεκολτέ και τα χέρια.

Το χρώμα τους ποικίλει από ανοιχτό καστανό έως σκούρο καφέ.

Είναι αποτέλεσμα φυσιολογικής γήρανσης του δέρματος, οπότε ονομάζονται “γεροντικές κηλίδες” ή αυξημένης χρόνιας έκθεσης στον ήλιο και έχουν την τάση να αυξάνονται σταδιακά σε αριθμό και μέγεθος

Το μέλασμα  είναι μια δυσχρωμία του δέρματος που χαρακτηρίζεται από μεγάλες, ακανόνιστου σχήματος πλάκες, οι οποίες εμφανίζονται στο πρόσωπο, ιδιαίτερα στο μέτωπο, τις παρειές (μάγουλα), το άνω χείλος και τα πλάγια της μύτης.

 Το χρώμα του κυμαίνεται από ανοιχτό έως σκούρο καστανό ή καφέ/γκρι.

 Είναι συχνότερο στις γυναίκες και σε άτομα με σκουρόχρωμη επιδερμίδα.

Κληρονομική προδιάθεση, τοπικοί τραυματισμοί π.χ. αποτρίχωση άνω χείλους με κερί, ορμονικές μεταβολές, εγκυμοσύνη και φάρμακα σε συνδυασμό με την έκθεση στον ήλιο συντελούν στην εμφάνιση του μελάσματος.

Οι υπάρχουσες θεραπείες βελτιώνουν ή εξαφανίζουν το μέλασμα, το οποίο όμως υποτροπιάζει τους καλοκαιρινούς μήνες γι αυτό η χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Οι διαθέσιμες θεραπείες για τις δυσχρωμίες του δέρματος (μέλασμα και πανάδες/ κηλίδες) περιλαμβάνουν:

  • Λευκαντικές κρέμες

Ανάλογα με το είδος της δυσχρωμίας συστήνονται τα κατάλληλα σκευάσματα για τον αποχρωματισμό της πάσχουσας περιοχής. Η δραστικότητά τους αυξάνεται όταν συνδυάζονται με άλλες θεραπείες όπως τα χημικά peeling και η δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους.

  • Χημικό peeling

Δραστικοί παράγοντες με τη μορφή διαλύματος εφαρμόζονται στο δέρμα με σκοπό να απομακρύνουν την περίσσεια χρωστικής από την επιδερμίδα και να καταστείλουν την παραγωγή μελανίνης. Σταδιακά το δέρμα αποκτά χρωματική ομοιογένεια και καλύτερη υφή.

Μπορούν να επαναληφθούν μετά από 4 εβδομάδες και συνήθως απαιτούνται 3-5 συνεδρίες, ανάλογα με το πρόβλημα.

  • Laser CO2

Απομακρύνει ομοιόμορφα την περιοχή της δυσχρωμίας και είναι κατάλληλο για κηλίδες/πανάδες στα χέρια και το ντεκολτέ.

  • Δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους

Απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας, αποκαθιστά το χρωματικό τόνο και μειώνει τις δυσχρωμίες.

Οι συνεδρίες επαναλαμβάνονται κάθε 7-10 ημέρες και χρειάζονται αρκετές επαναλήψεις. Έχει μηδενικό χρόνο αποθεραπείας και δίνει καλύτερα αποτελέσματα όταν συνδυάζεται με αποχρωματικές/λευκαντικές κρέμες.

  • Κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο

Γίνεται ελαφρά ψύξη των πανάδων με υγρό άζωτο. Είναι μια παλιά τεχνική που όμως δεν έχει χάσει την αποτελεσματικότητά της.

Καλέστε μας τώρα!

213 0 270 411

Για οποιαδήποτε απορία είμαστε στην διάθεση σας.