Πληροφορίες
Η σύφιλη είναι ένα νόσημα που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και οφείλεται σε ένα μικροοργανισμό που ονομάζεται ωχρά σπειροχαίτη ή τρεπόνημα το ωχρό.
Η σύφιλη εκδηλώνεται 2 εβδομάδες έως 2 μήνες μετά τη μόλυνση και η πορεία της διακρίνεται σε 4 στάδια: την πρωτογόνο, τη δευτερογόνο, τη λανθάνουσα και την τριτογόνο σύφιλη.
Πρωτογόνος σύφιλη: Αρχικά εμφανίζεται ένα ανώδυνο έλκος (πληγή) με σκληρά όρια στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, το οποίο επουλώνεται μετά από 3-6 εβδομάδες. Σπανιότερα το έλκος μπορεί να εντοπίζεται στη στοματική κοιλότητα. Οι λεμφαδένες της περιοχής διογκώνονται και είναι ψηλαφητοί.
Στο στάδιο αυτό η σύφιλη περιορίζεται στην περιοχή της μόλυνσης. Εάν δεν υπάρξει θεραπεία, το τρεπόνημα διηθεί τα αγγεία, εισέρχεται στην αιματική και λεμφική κυκλοφορία και διασπείρεται σε ολόκληρο τον οργανισμό ενώ η νόσος μεταπίπτει στο δεύτερο στάδιο.
Δευτερογόνος σύφιλη: Ένα γενικευμένο εξάνθημα εμφανίζεται, το οποίο αποτελείται από ερυθρές κηλίδες και βλατίδες που καταλαμβάνουν τον κορμό, τα άκρα, τις παλάμες, τα πέλματα και τους βλεννογόνους.
Μπορεί να συνυπάρχει πυρετός, πονοκέφαλος και κακουχία.
Το εξάνθημα εξαφανίζεται μετά από 2-10 εβδομάδες και εφόσον δε γίνει θεραπεία η νόσος μεταπίπτει στη λανθάνουσα μορφή.
Λανθάνουσα σύφιλη: Στη φάση αυτή δεν υπάρχουν εκδηλώσεις και συμπτώματα της νόσου, όμως οι εργαστηριακές εξετάσεις αποκαλύπτουν την ύπαρξη μόλυνσης.
Τριτογόνος σύφιλη: Εφόσον δε γίνει θεραπεία στα προηγούμενα στάδια, η νόσος μπορεί να προσβάλει απομακρυσμένα όργανα όπως η καρδιά, τα αγγεία, ο εγκέφαλος, το νευρικό σύστημα και τα οστά.
Ιδιαίτερη προσοχή και έγκαιρη θεραπεία απαιτείται κατά την εγκυμοσύνη προκειμένου η νόσος να μη μεταδοθεί στο έμβρυο(συγγενής σύφιλη).
Η διάγνωση της σύφιλης και η παρακολούθηση της πορείας της γίνεται με ειδικές εξετάσεις που ζητά ο γιατρός (ορολογικός έλεγχος)
Για τη θεραπεία χορηγείται η κατάλληλη αντιβίωση τόσο στον ασθενή όσο και στον ερωτικό του σύντροφο.
Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από το στάδιο της νόσου τη στιγμή της διάγνωσης (πρώιμη ή όψιμη σύφιλη).
Μετά τη θεραπεία, ο ασθενής παρακολουθείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέχρι να αρνητικοποιηθούν οι εξετάσεις και να επιβεβαιωθεί η πλήρης ίαση.