ΨΕΙΡΕΣ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ

ΨΕΙΡΕΣ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ

Τα σχολεία άρχισαν και οι απρόσκλητοι επισκέπτες στα κεφαλάκια των παιδιών μας επανέρχονται στο προσκήνιο. Ο φόβος των μαμάδων μήπως το παιδί τους κολλήσει ψείρες και το αίσθημα ντροπής αν αυτό συμβεί, οδηγούν πολλές φορές σε κινήσεις πανικού.

Τίποτε από αυτά δε χρειάζεται.

Οι δερματολόγοι συμβουλεύουν ότι μαθαίνοντας να τις αναγνωρίζουμε και να τις απομακρύνουμε από τα κεφαλάκια των παιδιών αποτελεί την καλύτερη άμυνα  απέναντι σ’ αυτόν τον εχθρό.

Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν…..

Τι είναι οι ψείρες;

  • Οι ψείρες της κεφαλής είναι μικρά παράσιτα που τρέφονται με αίμα
  • Εντοπίζονται κυρίως πίσω από τα αφτιά, στους κροτάφους και τον αυχένα και δε μετακινούνται σε άλλες περιοχές του σώματος
  • Δε μεταδίδουν ασθένειες, προκαλούν όμως έντονη φαγούρα και ερεθισμό αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο να υπάρξει κάποια μόλυνση
  • Δεν μεταδίδονται από τα ζώα αλλά από κεφαλάκι σε κεφαλάκι ή με τη χρήση κοινών αντικειμένων και ειδών ρουχισμού όπως χτένες, κοκαλάκια, σκούφοι, καπέλα, μαξιλάρια κλπ
  • Ζουν περίπου ένα μήνα και γεννούν καθημερινά 8-10 αβγά που λέγονται κόνιδες. Μετά από 7-10 μέρες εκκόλαψης, τα αβγά ανοίγουν και απελευθερώνονται νέες ψείρες
  • Οι ψείρες της κεφαλής επιβιώνουν εκτός τριχωτού, χωρίς τροφή για λιγότερο από 48 ώρες

Πως ελέγχουμε για ψείρες;

Για να ελέγξετε αν το παιδί σας έχει ψείρες θα χρειαστείτε δυο πράγματα:

α. έντονο φως

β. μια πυκνή χτένα ή χτένα ψειρών

Πως θα εντοπίσετε τις ψείρες

Ακολουθείστε τα εξής 3 βήματα που προτείνουν οι δερματολόγοι:

  • Καταρχάς, βρέξτε τα μαλλιά του παιδιού αν αυτό είναι δυνατό. Δεν το γνωρίζουν πολλοί, αλλά είναι ευκολότερο να διακρίνουμε τις ψείρες όταν τα μαλλιά είναι βρεγμένα. Παράλληλα αυτό θα τις εμποδίσει να ξεφύγουν
  • Βάλτε το παιδί να καθίσει κάτω από έντονο φως
  • Ξεχωρίστε τα μαλλιά σε μικρές τούφες. Ξεκινώντας από το τριχωτό, χτενίστε αργά προς τις άκρες δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές πίσω από τα αφτιά και στον αυχένα. Ψάξτε για ψείρες αλλά κυρίως για κόνιδες που είναι πιο πολλές και ευκολοδιάκριτες.

Οι ψείρες μοιάζουν με σουσάμι, έχουν χρώμα καφέ, βρίσκονται επάνω στο δέρμα της κεφαλής και κινούνται γρήγορα αποφεύγοντας το φως. Είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Οι κόνιδες μοιάζουν με μικρά σπόρια, έχουν χρώμα υπόλευκο, κιτρινωπό ή καστανό και λαμπυρίζουν κάτω από το δυνατό φως. Είναι κολλημένες πάνω στις τρίχες και δεν αποσπώνται εύκολα. ΠΡΟΣΟΧΗ μην τις μπερδέψετε με πιτυρίδα, σκόνη, χνούδια ή άλλα ίχνη ρύπων που μπορεί να υπάρχουν στα κεφαλάκια των παιδιών. Όλα αυτά απομακρύνονται εύκολα με τη χτένα, οι κόνιδες όμως όχι. Αν έχετε αμφιβολίες για τη διάγνωση, ζητήστε τη βοήθεια του δερματολόγου σας.

Πως θεραπεύουμε τις ψείρες;

Αν το παιδί σας έχει ψείρες, είναι σημαντικό η θεραπεία να ξεκινήσει άμεσα προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος διασποράς σε άλλα μέλη της οικογένειας ή στο σχολείο. Η ταυτόχρονη και αποτελεσματική θεραπεία όλων των προσβεβλημένων παιδιών μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο επαναμόλυνσης.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν ποικίλα φυτικά και χημικά φθειροκτόνα σκευάσματα.

Τα φυτικά φθειροκτόνα βασίζονται σε εκχυλίσματα φυτών όπως ο ευκάλυπτος, το γεράνι και άλλα και προκαλούν ασφυξία στις ψείρες, δεν εξοντώνουν όμως τις κόνιδες. Μπορεί να χρησιμοποιούνται συχνά ως μέσο πρόληψης έναντι των ψειρών γιατί δεν αναπτύσσεται αντοχή λόγω του μηχανικού τρόπου δράσης τους.

Τα χημικά φθειροκτόνα περιέχουν ουσίες όπως πυρεθρίνη και παράγωγα αυτής, περμεθρίνη, μαλαθείο κλπ και σκοτώνουν τις ώριμες ψείρες αλλά και τα αβγά τους. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες των σκευασμάτων αυτών γιατί η αλόγιστη και λανθασμένη χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη αντοχής. Αν έχετε οποιαδήποτε απορία συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας.

Είναι εξίσου σημαντικό να καθαρίσετε αντικείμενα και είδη ρουχισμού που έχουν χρησιμοποιηθεί από το παιδί όπως χτένες, βούρτσες, καπέλα, κασκολ, μαξιλαροθήκες και πετσέτες. Πλύσιμο στο πλυντήριο σε ζεστό νερό ή στεγνό καθάρισμα με ζεστό αέρα εξοντώνουν τις ψείρες, οι οποίες είναι ευαίσθητες στις υψηλές θερμοκρασίες. Αν αυτό δεν είναι εφικτό κρατήστε τα ύποπτα αντικείμενα σφραγισμένα σε πλαστικές σακούλες για δυο εβδομάδες.

 

Για μια ολοκληρωμένη διάγνωση και θεραπεία μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη SkinEssence και να μιλήσετε με τη διακεκριμένη δερματολόγο κα Κωνσταντίνα Καραμπίδου.