ΞΗΡΑ ΚΑΙ ΣΚΑΣΜΕΝΑ ΧΕΙΛΗ; 5 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ!

ΞΗΡΑ ΚΑΙ ΣΚΑΣΜΕΝΑ ΧΕΙΛΗ; 5 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ!

Ξηρά, ταλαιπωρημένα και σκασμένα χείλη είναι συνηθισμένη εικόνα, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Πως μπορούμε όμως να έχουμε απαλά, ενυδατωμένα και ελκυστικά χείλη όλο το χρόνο; Η δερματολόγος κα Κωνσταντίνα Καραμπίδου προτείνει:

  1. Αποφύγετε ερεθιστικά προϊόντα

Προϊόντα περιποίησης των χειλιών (ενυδατικά, κραγιόν, lip balms κλπ), τα οποία περιέχουν μενθόλη, καμφορά, ευκάλυπτο, σαλικιλικό ή λανολίνη μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. Το ίδιο συμβαίνει και με σκευάσματα που έχουν γεύση κανέλλα, εσπεριδοειδή ή μέντα. Επίσης, τα χημικά φίλτρα που περιέχονται στα αντηλιακά, κυρίως η οξυβενζόνη, μπορεί να είναι ερεθιστικά. Εάν κάποιο προϊόν που εφαρμόζεται στα χείλη προκαλεί έστω και στιγμιαία δυσφορία, τσούξιμο, κάψιμο ή κνησμό, αυτό δε σημαίνει ότι είναι δραστικό (όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί) αλλά ότι είναι ερεθιστικό και πρέπει να αποφεύγεται.

  1. Χρησιμοποιείτε προϊόντα που επανορθώνουν τα ταλαιπωρημένα χείλη

Προϊόντα που περιέχουν καστορέλαιο, κεραμίδια, διμεθικόνη και shea butter ενυδατώνουν τα ξηρά, σκασμένα χείλη. Αντηλιακά με φυσικά φίλτρα, όπως διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου, προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς να ερεθίζουν τα χείλη. Γενικά, προτιμήστε υποαλλεργικά και χωρίς άρωμα σκευάσματα.

  1. Μην καταπονείτε τα χείλη σας

Είναι συνήθεια πολλών να δαγκώνουν, να γλύφουν και να πειράζουν τα χείλη τους, ιδιαίτερα όταν είναι αγχωμένοι, αμήχανοι ή συναισθηματικά πιεσμένοι. Επίσης, επικρατεί η λανθασμένη άποψη ότι περνώντας συχνά τη γλώσσα από τα σκασμένα χείλη, τα ενυδατώνουμε. Σύμφωνα με τους δερματολόγους αυτό δεν ισχύει, γιατί όταν το σάλιο εξατμιστεί, τότε τα χείλη γίνονται ακόμη πιο ξηρά.

  1. Αντηλιακό όλο το χρόνο

Ο ήλιος είναι πιο ερεθιστικός στα σκασμένα χείλη και μπορεί να προκαλέσει ευκολότερα έγκαυμα. Ακόμη και το χειμώνα, είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε την αντηλιακή προστασία.

Προτιμήστε κάποιο αντηλιακό με φυσικά φίλτρα, όπως zinc oxide ή  titanium dioxide και SPF30 τουλάχιστον. Εφαρμόζετε το αντηλιακό πριν βγείτε σε εξωτερικό χώρο και ανανεώνετέ το κάθε 2 ώρες.

  1. Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό

Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. 6-8 ποτήρια νερό ημερησίως, συντελούν στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού και διατηρούν τα χείλη ενυδατωμένα.